Hoe gaat het met de drie decentralisaties in Venlo? GroenLinks was onlangs op werkbezoek in de Witte Kerk, om te horen hoe het gaat, van de mensen die het DOEN. Na een openhartig gesprek is onze indruk dat de kanteling op de werkvloer hier behoorlijk goed op gang komt. Maar we kregen ook wat inspiratie voor enkele vragen aan het college.
Op vrijdag 11 september 2015 werd een afvaardiging van GroenLinks hartelijk verwelkomd in de Witte Kerk, het Huis van de Wijk in Venlo-Noord, door afgevaardigden van onder andere de Wijkraad, het Sociaal Wijkteam en het Team Bewonersondersteuning, die hier samenwerken. We vertrokken met een positief gevoel. Buurtbewoners, vrijwilligers en professionals weten elkaar te vinden, de lijnen zijn er kort. Er zijn bepaalde ideeën succesvol opgepakt, onder andere een open inloop en een buurtbus.
Er waren natuurlijk ook wat zorgen. GroenLinks gaat hierover vragen stellen, en hoopt daardoor bij te dragen aan een oplossing. Het gaat dan met name over twee zaken: het Projectgeld Brede School. Dit is stopgezet, en we zijn bang dat positieve resultaten uit het verleden hierdoor verloren gaan. En we hebben vragen over het clusteren van opbouwwerk, ouderenwerk en jongerenwerk in het team bewonersondersteuning: komt hiermee zorg voor juist de zwakkere groepen onder de jongeren niet onder druk te staan?
Verder werd onze nieuwsgierigheid geprikkeld door een vraag uit de wijk. In Venlo-Noord ligt een schuilkelder die in de Tweede Wereldoorlog actief is gebruikt door mensen uit de wijk. Rondom deze schuilkelder is een projectgroep actief, die er onder andere de jeugd uit de wijk bij betrekt. Het is een breed gedragen wens om deze schuilkelder te behouden. Nu zijn wij ook benieuwd: op welke wijze kan het college ervoor zorgen dat de schuilkelder in Venlo-Noord behouden blijft? Is het bijvoorbeeld een optie om de kelder tot monument te verklaren?
Onze artikel 44-vragen aan het college zijn bijgevoegd.