Op de raadsvergadering van 24 juni j.l. werd een rapport besproken van de Rekenkamer. Het rapport ging over het financiële en politieke reilen en zeilen rond de bouw en exploitatie van Villa Flora op het Floriadeterrein. GroenLinks hoopt dat het college van B&W en de raadsfracties die destijds instemden met de plannen voor bouw en exploitatie van Villa Flora, hun les geleerd hebben voor de toekomst. GroenLinks was destijds al tegen deze plannen en voelt zich door het rapport gesterkt in haar opvatting dat een gemeente nooit op de stoel van de ondernemer moet gaan zitten, tenzij daar een heel duidelijk maatschappelijk belang mee is gediend. Dat was hier niet het geval. Een mea culpa van het college was netjes geweest, maar Satijn ging niet verder dan: "Dit had allemaal veel beter gekund" en dat ging dan met name over de informatievoorziening.

 

Over Villa Flora is heel veel op te merken. Überhaupt, of je als gemeente de rol van projectontwikkelaar op je moet nemen terwijl marktpartijen de risico's als te groot inschatten. Of je er niet alsnog mee moet stoppen als in een vroeg stadium al blijkt dat de cradle-to-cradle-ambitie niet gehaald zal worden, waardoor het fundament voor een zeker maatschappelijk belang onderuit wordt gehaald. En daarnaast zijn er vraagtekens te stellen bij de handelswijze van het college met betrekking tot de informatievoorziening naar de raad toe tijdens de looptijd van de Floriade, maar ook daarna. 



Ineke Hendrickx (GroenLinks): "Zonder het rekenkamerrapport hadden we nog steeds geen volledig beeld van de stand van zaken bij Villa Flora, met name financieel. Dat is kwalijk en het college aan te rekenen."



Het college gaat nu naar aanleiding van het rekenkamerrapport nadenken over voorstellen over hoe de Raad beter in positie kan worden gezet qua informatievoorziening. GroenLinks heeft hierover al ideeën die in september gepresenteerd zullen worden