Laat ik voorop stellen dat GroenLinks géén pleitbezorger is van het gebruik van drugs, niet van softdrugs en niet van alcohol en sigaretten. Waarbij softdrugs overigens, bij matig gebruik en matig THC-gehalte, van deze drie genotmiddelen de minst schadelijke effecten heeft. Venlo is een stad waar het drinken van een glaasje wordt gecultiveerd, zozeer zelfs dat bij het raadsgesprek over de profielschets voor een nieuwe burgemeester bijna als voorwaarde werd gesteld dat hij of zij ook een glaasje moet kunnen meedrinken. In zo’n stad past het niet om (matig gebruik van) softdrugs te criminaliseren.
Wat moet worden aangepakt is de overlast en de criminaliteit. De overlast van softdrugs wordt niet veroorzaakt door het gebruik ervan (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld alcoholgebruik) en ook niet door de aankoop ervan door gebruikers. De overlast is volledig toe te schrijven aan het landelijk beleid, dat productie, verkoop en gebruik van softdrugs criminaliseert. De oplossing ligt dan ook in legalisatie.
GroenLinks pleit dan ook voor een gecontroleerd experiment met een legale wietkwekerij. Dit biedt tal van voordelen:
1. Je neemt de illegale kwekers en handelaren volledig de wind uit de zeilen.
2. Illegale wietkwekerijen in woonhuizen, die voor onveilige situaties zorgen, zijn dan verleden tijd.
3. De politie kan daardoor meer tijd en menskracht vrijmaken voor andere taken, zoals inbraken en overvallen; en andere zaken die burgers in hun buurt direct raken.
4. Kwaliteit en THC-gehalte van softdrugs kunnen worden gecontroleerd.
5. De inkomsten komen niet langer ten goede aan criminelen maar aan de gemeenschap, zeker als Venlo zou besluiten tot een niet-commerciële coffeeshop, waar GroenLinks voorstander van is.
Het legaal kweken van wiet draagt dus bij aan de lokale veiligheid en aan een gezond drugsgebruik. GroenLinks wil daarom met een motie komen voor een Venloos experiment met een legale wietkwekerij. In de gemeenteraden van Rotterdam, Eindhoven, Nijmegen, Tilburg en Leeuwarden zijn vergelijkbare moties al aangenomen. Dat minister Opstelten dit niet ziet zitten weerhoudt ons niet. De minister wijst er in zijn brief van 4 februari 2013 op dat legalisering in strijd is met internationale verdragen en de Opiumwet. Maar dat geldt net zo goed voor het gedoogbeleid. Wij willen ons best doen om, samen met andere gemeenten en eventueel de Tweede Kamer, de minister op andere gedachten te brengen. Gemeentewiet biedt betere oplossingen dan het huidige kabinetsbeleid