GroenLinks Venlo wil dat de gemeente Venlo burgers ondersteunt bij het zelf opwekken van zonnestroom. Zie de vragen aan het college hierover, in de bijlage.
Burgers staan te trappelen om samen zonnestroom op te wekken. Goed voor de portemonnee, goed voor het milieu en goed voor de samenleving. De huidige regels voor energiebelasting zijn een rem op veel initiatieven. Venlo moet burgers, maar ook energiecoöperaties en verenigingen van eigenaren in staat stellen zelf zonnestroom op te wekken.
Er zijn genoeg mensen die wel willen investeren in zonnestroom, maar geen geschikt dak hebben om zonnepanelen te plaatsen; ze hebben geen (geschikt) dak of mogen geen zonnepanelen op hun huurhuis plaatsen. Twee gemeenten stellen daarom daken ter beschikking. In o.a. Nijmegen loopt momenteel een proef. De Gelderse gemeente stelt twee daken beschikbaar die ruimte bieden aan 439 panelen. Ruim 1500 inwoners van Nijmegen hebben zich aangemeld voor het project. Ook in Amsterdam loopt een proef. De gemeente stelt daken van publieke gebouwen beschikbaar en bewoners verenigen zich in een stichting voor het plaatsen en beheren van de zonnepanelen en het afrekenen met de netbeheerder. Er is dus beperkte bemoeienis van de gemeente. Het is een win-winsituatie voor alle betrokkenen.
Er zijn veel voordelen: het opwekken van duurzame energie, invulling geven aan anders ongebruikte daken, het geven van gelijke kansen aan mensen in een andere woonsituatie en besparing op vele huishoudportemonnees.
Energiecoöperaties en verenigingen van eigenaren
Daarnaast zijn er ook veel burgerinitiatieven van mensen zelf. Door het hele land richten groepen burgers energiecoöperaties op om zelf schone stroom op te wekken. Ook zijn er verenigingen van eigenaren die zonnepanelen op het gemeenschappelijke dak willen leggen. Die initiatieven verdienen politieke steun, maar lopen vaak vast in oneerlijke procedures en belastingregels.
De overheid gooit roet in het eten
Als je zonnepanelen op je eigen dak hebt liggen, mag je de zelf opwekte energie afstrepen tegen de verbruikte energie (tot een bepaald maximum, dit heet 'salderen voor de meter'). Het voordeel daarvan is dat je geen energiebelasting hoeft te betalen op de opgewekte energie. Maar als de zonnepanelen niet op je eigen dak liggen en als je energie opwekt samen met andere burgers, dan moet je opeens wel energiebelasting betalen over je eigen groene stroom. De gemeente Nijmegen heeft toestemming om 'salderen op afstand' voorlopig toe te passen. Maar wij vinden dat dit standaard moet kunnen.
Inzet GroenLinks landelijk
GroenLinks heeft in het begrotingsakkoord voor 2013 (het Lente-akkoord) geld geregeld voor experimenten met salderen voor groepen burgers. Een flinke stap in de goede richting. Als het aan ons ligt dan mogen straks alle burgers belastingvrij hun eigen schone stroom opwekken.