Het Jaomerdal is in Venlo een bekend natuurgebied dat veel bezongen is en de verbeelding prikkelt in allerlei verhalen. Er zijn bossen, wateren, beekjes, heide, akkers, grafheuvels. Door de steilrand en de voormalige groeves zijn er veel hoogteverschillen. Dit levert veel soorten planten en dieren op. Het gebied is dan ook deel van de Ecologische Hoofdstructuur, het landelijk netwerk van natuurgebieden. Daarvan is het zelfs een belangrijk onderdeel, namelijk van de grote ecologische verbindingszone die vanaf Nijmegen via de Maasduinen over Venlo naar de Ardennen loopt. Deze verbinding moet nog afgemaakt worden. Rond Venlo zitten hierin ontbrekende delen. Venlo speelt bij de totstandkoming van deze verbinding dus een belangrijke rol.





Door de ongekend harde bezuinigingen op natuur door de huidige regering dreigt deze verbinding niet verder afgemaakt te worden. Terwijl het ecoduct over de A74 er al ligt! GroenLinks Venlo pleit al sinds de jaren ’90 voor deze verbinding aan de oostkant van Venlo. Ook nu vraagt GroenLinks de gemeente en provincie deze verbinding mogelijk te maken door een goede bescherming van de nog open plekken waar deze moet komen en om in samenwerking met andere partijen om de verbinding werkelijk te realiseren.

Om aandacht te vragen voor de Ecologische Hoofdstructuur en de Robuuste Verbinding bij Venlo in het bijzonder, heeft GroenLinks Venlo een wandeling georganiseerd in het Jaomerdal op 25 maart 2012. Deze dag werden er door GroenLinks in het hele land dergelijke wandelingen gehouden onder het motto “Stappen voor natuur”.

Het weer werkte erg mee. Het was een deze zomerse lentedag. De wandeling is geleid door Jos Hoogveld, secretaris van GroenLinks Venlo, werkzaam als bioloog bij Waterschap Peel en Maasvallei.
Ondanks dat Venlo deze dag vooral in de ban van de Venloop was, vertrokken we om 15.00 uur met een kleine 20 personen vanaf het voormalige Trappistenklooster Ulingsheide. De landbouwgronden rond het klooster zijn deel van de Ecologische Hoofdstructuur en wel in het bijzonder van de Robuuste Verbinding langs de oostkant van de Maas. Deze verbinding tussen Veluwe en Ardennen is erg belangrijk voor de toekomst van de natuur. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de regering deze verbindingen wil schrappen in plaats van alleen uitstellen vanwege de nodige bezuinigingen. Deze landbouwgronden rond het klooster staan nu dus op de nominatie geschrapt te worden als deel van de Ecologische Hoofdstructuur. Daarmee kan het ecoduct dat hier vlakbij in aanleg is, een belangrijk deel van zijn beoogde functie niet waar maken.

We wandelen eerst naar de grote groeve. Hier liggen enkele grafheuvels die goed zichtbaar zijn gemaakt door het bos eraf te halen. De grote hoogteverschillen en de verschillende milieus (water, loofbos, heide, enz.) maken het een afwisselend gebied, dat de deelnemers erg aanspreekt. Er wordt in het gebied dan ook veel gewandeld vanuit Venlo en Tegelen. Via een groot natuurcompensatieperceel bij de nieuwe snelweg A74 met meanderende beekjes erin, lopen we naar het ecoduct over deze snelweg. Het is het breedste ecoduct van Nederland. Dit is met het oog op passage van edelherten. Die zijn gidssoort voor de Robuuste Verbinding. Hopelijk worden ze in de nabije toekomst in de omgeving uitgezet/losgelaten. Nu zitten er alleen nog in het hertenkamp in de aangrenzende Wambachgroeve.

Onder indruk van het mooie gebied en het grote belang van verdere invulling van de Ecologische Hoofdstructuur hier als deel van de Robuuste Verbinding, nemen we nog een drankje op het zonovergoten terras van de Oelespot, het restaurant bij het klooster.