De gemeente Venlo is van plan een Multifunctionele Accommodatie (MFA) te bouwen op de locatie Ovaal. Volgens het bestemmingsplan mag dat niet. Daarom moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. Dat wil de gemeente nu gaan doen. Het is dan verplicht om iedereen de kans te geven hierop een bezwaar (zienswijze) in te dienen. Na de openbare bekendmaking heeft iedereen zes weken de tijd om zo’n zienswijze naar de gemeente te sturen. Alle zienswijzen worden gebundeld. Het college van burgemeester en wethouders sturen de zienswijzen, met een advies, naar de gemeenteraad. De gemeenteraad moet dan opnieuw een besluit nemen. Dit zal naar verwachting gaan gebeuren in september 2012.

De politieke partijen GroenLinks, SP, D66, VenLokaal en Realisten’82 uit de Venlose gemeenteraad hebben in september 2011 tegen het huidige plan gestemd. Wij zijn vóór goede voorzieningen in Arcen, maar tegen de locatie en de uitvoeringsvorm. Op verzoek van dorpsbewoners geven wij hieronder onze argumenten om tegen te stemmen.


Locatie
• Aantasting dorpsgezicht
In de directe omgeving bevinden zich het kasteel, de watermolen, de Schanstoren en de Kurversgraaf. Allemaal monumenten met een prachtige uitstraling. Samen maken zij dit gebied tot iets bijzonders. Een groot, modern gebouw, met veel verkeersbewegingen, doet afbreuk aan deze bijzondere en rustige omgeving. Wij willen de historische omgeving en sfeer, net als de open en groene ruimte behouden en versterken. Het plan doet er juist afbreuk aan.
• Zuidrand versus Ovaal
In het oorspronkelijke raadsvoorstel uit 2007 is het MFA gepland op de Zuidrand (tegen het dorp aan) en niet op het Ovaal. Het raadsvoorstel van toen wordt dus niet uitgevoerd.
• Buiten rode contour provincie
De Provincie Limburg heeft vastgesteld waar buiten de bebouwde kom mag worden gebouwd: alleen binnen de zogenoemde rode contouren die daarvoor op kaart zijn getekend. Het MFA valt buiten deze contour. Volgens de Provincie Limburg mag je daarom niet zo maar op deze plek bouwen.
• Kwaliteitscommissie Limburg: negatief advies
Omdat het plan buiten de rode contour ligt, moet de Kwaliteitscommissie Limburg een positief advies geven. De Commissie heeft echter negatief geadviseerd.
• Locatie ongunstig voor de kinderen (afstand tot het dorp, (verkeers-)veiligheid).

Ontwerp
• Het vernieuwde ontwerp is zeker zes keer zo groot als de er naast gelegen voormalige Marechauseekazerne. Wij vinden het ontwerp niet passen in de omgeving. Het is veel te groot en te massaal.
• Het gebouw komt op gelijke hoogte te liggen als de Marechauseekazerne, dichtbij de Inaborg.
• In de voortuin van de Marechauseekazerne komen parkeerplaatsen en een kiss and ride zone om kinderen af te zetten.
• Rondom het gebouw komen speelplaatsen voor de school en kinderopvang. Iedere aparte speelplaats wordt afgezet met hekken. Wij vinden dat al deze functies samen in dit gebied een rommelig beeld opleveren en niet passen in de omgeving.
• Wij vinden dat het ontwerp, een modern en massaal gebouw, afbreuk doet aan de historische omgeving.

Ruimtelijke Onderbouwing

·         Wanneer de gemeente een bestemmingsplan wil wijzigen is de gemeente verplicht een Ruimtelijke Onderbouwing op te stellen, waarin de gemeente duidelijk maakt waarom de gemeente af wil wijken van het vastgestelde beleid.

·         Wij vinden dat de gemeente in de onderbouwing onvoldoende goede argumenten geeft om de bestemming te wijzigen.

·         In de Ruimtelijke Onderbouwing zegt de gemeente dat het plan zorgt voor een “versterking van de cultuurhistorische waarden” van het gebied. Wij zijn het daar niet mee eens. Wij zien het als een aantasting van cultuurhistorische waarden en niet als een versterking.

 

Risico hoog water

·         Arcen is tegen overstroming van de Maas slechts beschermd op een niveau van 1:50. Dat betekent dat het risico groot is dat er eens in de 50 jaar een overstroming plaatsvindt. Bij zo’n overstroming zal het nieuwe MFA zeker onder water komen te staan. Omdat de gemeente dit van te voren weet, is er bij een overstroming geen recht op een schadevergoeding.

 

Financiën

Voor het realiseren van de MFA te Arcen en de BMV te Velden was een totaalbedrag aan investeringen geraamd van 26,7 miljoen euro. In de Kadernota 2011 heeft de gemeente Venlo besloten om dit bedrag te verminderen met 5 miljoen naar 21,7 miljoen. Volgens het college van b&w zou dit bedrag als volgt moeten worden gedekt:

1.      Masterplan Arcen en Velden (de bouw van 280 woningen verspreid over 9 bouwlocaties) zou 4 miljoen euro moeten opbrengen. Vanwege de financiële crisis wordt dit exploitatieresultaat zeer waarschijnlijk niet gehaald.

2.      In de gemeentebegroting is voor MFA/BMV samen per 01 januari 2012 een bedrag van 7,4 miljoen euro gespaard.

3.      Subsidies. Hierover is echter nog niets bekend.

Er is dus nog een miljoenentekort. Het college wilde tot nu niet zeggen hoe groot het tekort precies is, of hoe het tekort gedekt zal gaan worden. Wij willen niet instemmen met een plan waarvan we de financiële consequenties niet kunnen overzien.

 

Alternatieven

Een belangrijk argument is dat er alternatieve locaties binnen de kern Arcen zijn: leegstaande panden en lege plekken. Venlo heeft een mooi voorbeeld hoe een bestaand gebouw een maatschappelijke functie kan krijgen: Domani, de voormalige kerk van de Dominicanen in hartje Venlo kreeg een nieuwe functie als cultureel podium, plek voor kunstpresentaties en ontvangsten, en trouwlocatie.

 

Motie

Wij wilden dan ook graag dat het college

1.      een quick scan over de ruimtelijke ontwikkelingen in de kern Arcen op zou stellen, waarin alle genoemde locaties worden betrokken, de huidige stand van zaken en eventueel bekend zijnde toekomstperspectieven worden beschreven;

2.      hierbij woningstichting Woonwenz, Dorpsraad Arcen en andere belanghebbenden als partners actief te betrekken;

3.      het resultaat van deze quick scan in een bijeenkomst aan de gemeenteraad voor zou leggen.

De uitkomsten van dit onderzoek zouden we dan mee kunnen nemen in onze besluitvorming (in september 2012), wanneer de zienswijzen aan de raad worden voorgelegd. De motie die hierover ging is helaas afgewezen.

 

Vervolg

Democratie is meer dan één keer per vier jaar naar de stembus gaan. In Nederland is wettelijk geregeld dat burgers inspraak hebben bij belangrijke ontwikkelingen, zoals bij de wijziging van een bestemmingsplan. Dat is een democratisch recht.

 

Wilt u ook uw stem laten horen? En weet u niet precies hoe? Dan kunt u gebruik maken van bijgaande voorbeeldbrief. Met alle argumenten die U belangrijk vindt.