GroenLinks Venlo was 28 en 29 oktober in touw om meer te weten te komen over de organisatie en de mensen die ze heeft genomineerd voor het Groene Lintje van 2016. We gingen op bezoek bij Zwerfvuilploeg DAC Venlo, Maaike van Strijp en Michel Weijers.

Op vrijdag 28 oktober klopten we aan bij Zwerfvuilploeg DAC Venlo. In het gebouw aan de Jan van Venlostraat werden we welkom geheten aan een grote tafel, door een grote groep regelmatige bezoekers van het DAC, het dagactiviteitencentrum van Venlo. Onder het genot van een kop koffie werden we bijgepraat. Niet alleen over de concrete activiteit van het zwerfvuil ophalen, dat een deel van de aanwezigen deed, maar ook over de achterliggende filosofie.

 

Aan de hand van een flapover worden we bijgepraat. Het DAC, voorheen Vincent van Gogh, voorheen RIAGG, heeft aansluiting gezocht en gevonden bij Stichting Zelfregiecentra NL. Niet meer het geld en de indicatie leidend laten zijn, maar wat mensen zelf willen.

 

Enthousiast wordt verteld over de insteek: mensen komen na behandeling thuis, en vinden daar datzelfde behang. Hoe voorkom je terugval? Hoe raak je uit de spiraal waarin je jezelf alleen nog ziet als "iemand die al zoveel jaar in de ziektewet zit"?  We ontdekken: veel mensen willen een verschil maken. Kansen nemen en zelf creëren.

 

In het DAC gebeurt van alles, aansluitend bij de interesse van de mensen die binnenlopen. Onder andere ook de textielclub en de bingo komen in de gesprekjes die gevoerd worden voorbij. Piet, Ben en Frank, de kern van de zwerfvuilopruimers, werden naar voren geroepen. Ze vertellen: "Er is nu een groep van 4, 5 personen die begonnen is omdat ze zwerfvuil zag liggen en zich daar aan ergerde. Het begon met activiteit in de achtertuin. En het werkgebied is daarna steeds uitgebreid."

Ze werken nu een goede kilometer rond het gebouw.

 

De dag erna is GroenLinks Venlo present bij Maaike van Strijp. Zij is achter de schermen actief op allerhande 'groene' thema's en verbindt groene mensen en initiatieven met elkaar. Ze is onder andere voorzitter van FAIR Venlo, geeft cursussen en schrijft in de wijkkrant van Venlo Binnenstad interessante bijdragen over natuur in de stad.

 

Als Maaike aan het woord is, blijkt al snel waar haar passie ligt: kinderen vertellen over de natuur. Ze heeft haar eigen bedrijf "BuitensteBinnen.nl" opgericht, en ontwikkelt lesmateriaal. Haar klanten zijn scholen die iets aan milieu-educatie willen doen. Het gaat om lesmateriaal voor kinderen in de basischoolleeftijd: onderbouw, middenbouw en bovenbouw. De kleintjes vertelt ze het verhaal met poppen. Groep 7 en 8 krijgen een wat stoerdere benadering. Ze doet aan educatie en bewustwording: schone maas, plastic soup en milieuvervuiling komen als thema's voorbij.

 

Goede samenwerkingspartners waren de scholen De Zuidstroom en De Schans. De Zuidstroom wilde, toen er een nieuw gebouw kwam, niet alleen een groen gebouw, maar het groen ook tussen de oren krijgen: ook de kinderen moet geleerd worden over de natuur. De Schans probeert een afvalvrije school te worden.

 

Ze is betrokken bij het Zomerparkfeest, en inspireerde tot het Team Duurzaamheid daar, dat zorgde voor groene stroom, kinderen die plastic of maisbekers ophalen, milieubewust drukwerk en straks gaat de groep kijken naar de t-shirts voor de Vrienden van Zomerparkfeest, of dat niet ook duurzamer kan.

 

Waarom wil je het buitenste binnen brengen? Waar komt het vandaan? Voor Maaike spreekt het vanzelf. Als je als kind al veel in de natuur was, daar van hebt genoten, en later leert hoe kwetsbaar onze aarde is, kun je weinig anders dan liefde voor planten en dieren ontwikkelen.

 

Daarna springt de delegatie van GroenLinks Venlo op de fiets, om de brug over te steken en Michel Weijers met een bezoekje te vereren. Michel is binnen het gemeentelijk apparaat een grote aanjager als het gaat om duurzaamheid en Cradle to Cradle. Zonder zijn inzet en enthousiasme was Venlo niet zo ver gekomen. Hij is degene die het stadskantoor duurzaam wist te houden, ook onder wethouders die dat niet zo erg interesseerde.

 

Graag willen we weten: wat is momenteel zijn functie? Michel vertelt: hij is twee dagen in de week ambtenaar voor gemeente Venlo. Drie dagen managing director van Expolab.

 

Hij heeft gestudeerd aan Radboud Universiteit Nijmegen, Faculteit Beleidswetenschappen. Is planeconoom geweest in Rotterdam, heeft daar veel geleerd en zich gaandeweg ontwikkeld, en toen hij werd gevraagd in Venlo aan de slag te gaan, kon hij mooie dingen voor onze stad betekenen.

 

Als planeconoom wist hij de weg in de cijfertjes, als ambtenaar kon hij de brug leggen naar en tussen mensen, en zo de drijvende kracht worden achter de C2C businesscase die het stadskantoor is geworden.

 

Dat Cradle to Cradle mogelijkheden biedt, daarvoor zijn hem de ogen open gegaan toen hij betrokken was bij de organisatie van de Floriade. Daar kwam het nog niet echt uit de verf, maar het nieuwe stadskantoor bood de mogelijkheid wel. Voor Michel was het al in een vroeg stadium duidelijk: het nieuwe stadsicoon moet een herkenbaar icoon voor c2c zijn. Hij maakte er de businesscase van, de trekker, het icoon, zodat je meteen een beeld erbij hebt als je het hebt over Venlo en duurzaamheid/crade to cradle.

 

Het was een project dat energie gaf. Hier kon hij volop ondernemer zijn. "Dit is nog nergens gebeurd."

 

Voor de toekomst heeft hij plannen genoeg. Nu staat eerst een congres op de planning. Hier worden onder andere bedrijven, scholen en festivals uitgenodigd, en het streven is dat er iets uitrolt op het gebied van duurzaamheid.

 

GroenLinks Venlo is het wel duidelijk: de jury zal een zware dobber hebben aan de beslissing wie van de genomineerden het Groene Lintje moet krijgen.