Vrijdag 23 mei is in Roermond de Limburgse alliantiedag, meedoen of participeren, georganiseerd. Organisatie was in handen van stichting De Pijler, knooppunt (netwerk en ondersteuning) van provinciale, regionale en lokale belangenorganisaties van uitkeringsgerechtigden en mensen met lage inkomens in Limburg. De Pijler bundelt signalen uit de achterban, vertalen deze en brengen ze voor het voetlicht door publicaties, voorstellen, notities en projecten. Gesubsidieerd door de provincie. www.stichtingdepijler.nl

Voordracht Tof Thissen, enkele kernpunten:

Antwoorden op vragen worden te veel benaderd vanuit het geld. Hoeveel geld heb ik en hoeveel "sociaal" kan ik daar voor kopen. Je kunt beter eerst de sociale doelstelling formuleren. Overheid dient uit te gaan van de vraag van mensen.

Bij werk creëren voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt moet je de kosten niet alleen afschuiven op de bedrijven. Het moet de bedrijven ook wat opleveren als ze iemand met 30% arbeidsproductiviteit aannemen.

Iedereen wil wel verantwoordelijkheid dragen maar als het nodig is moet je ook een beroep op de overheid kunnen doen, als betrouwbare partner. Je moet ook de gelegenheid geven om mensen te leren om verantwoordelijkheid te dragen. Neem de tijd voor veranderingen.

Snappen beleidsmakers wat ze van de burgers vragen? Daar dienen ze regelmatig mee geconfronteerd te worden. Raadsleden moet proberen ook in dat opzicht echte volksvertegenwoordigers te zijn.

Participatiewet is slecht maar gaat toch door. Overheid heeft beloofd voor 100000 banen te zorgen, en vraagt aan het bedrijfsleven om voor 125000 nieuwe banen te zorgen voor mensen in de Wajong, WSW en Bijstand. Het is goed om ook attent zijn op niet uitkeringsgerechtigden die ook moeilijk plaatsbaar zijn.

 

Frans Nijhuis, bijzonder hoogleraar inclusieve arbeidsorganisaties.

Voor functies worden steeds hogere opleidingseisen gevraagd. Arbeidsongeschikt wordt dan gedefinieerd als niet passen bij de eisen die gesteld zijn. Belangrijk om andersom te denken. Maak banen die passen bij de mensen die werk zoeken (jobcarving). Het is belangrijk om nieuwe banen te creëren. De gemeente moet daarover overleggen met de werkgevers.

In Den Bosch is een goed voorbeeld van hoe de WSW is omgezet naar een instituut dat toeleidt naar werk.