GroenLinks is op werkbezoek geweest bij de dag- en nachtopvang aan de Garnizoenweg in Blerick. Een indrukwekkende ervaring. Dus zo ziet het leven eruit als je geen dak meer boven je hoofd hebt en geen cent te makken. Een gebouwtje streng bewaakt met beveiligers, een eenvoudige slaapzaal en een gemeenschappelijke ruimte. Medewerkers van MOVEOO hebben ons daar rondgeleid en bijgepraat over hun werk. Erg leerzaam, en GroenLinks vond de nodige aanknopingspunten voor enkele kritische vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders. 

Bovenal: de afvaardiging van GroenLinks was erg onder de indruk van het werk dat de mensen van MOVEOO doen. De mensen waar deze hulpverleners mee te maken hebben zijn vaak ten einde raad, het enige alternatief is slapen onder de brug. Maar rotsvast is het vertrouwen van deze hulpverleners in het vermogen van mensen weer op te krabbelen. Ze werken met de "herstelgerichte basismethodiek" waarvan het eerste principe is: "Wij geloven dat iedereen kan herstellen".

GroenLinks heeft oog voor de problemen waar dak- en thuislozen mee kampen en ziet dat de problematiek zwaarder wordt. De doelgroep is de laatste jaren breder geworden. Naast verslavingsproblematiek nemen met name complexe psychiatrische problemen een grotere plaats in. GroenLinks gaat bij het college informeren of zij dat ook zien, en wat hier aan gedaan kan worden.

GroenLinks signaleert een aantal zaken die in elk geval NIET helpen als je dak- en thuislozen een basis van veiligheid wilt bieden van waaruit zij verder kunnen bouwen aan hun herstel. De openingstijden van het gebouw aan de Garnizoenweg bijvoorbeeld. De dagopvang is geopend van 14.00 – 18.00 uur. De nachtopvang van 19.00 - 09.00 uur. Dat betekent dat er geen 24-uurs opvang is, en de cliënten elke dag een gedeelte van de tijd op straat moeten zien te overleven. GroenLinks vindt dat een onwenselijke situatie.

Andere vragen die we aan het college stellen gaan onder andere over Huize Doortocht (die zit momenteel vol en hanteert een wachtlijst), de doorstroming (we constateren een tekort aan woonruimte voor juist de zwakste groepen) en regelgeving die moeilijk met elkaar te rijmen lijkt. Hoe kan het bijvoorbeeld dat de termijn dat je in Huize Doortocht mag blijven 8-12 weken is, terwijl het voor menigeen minimaal 14 weken duurt voordat alles (met name de uitkering) met de gemeente geregeld is?

Onze artikel 44-vragen aan het college zijn bijgevoegd.