Beste inwoners van Arcen,

Tijdens het Arcense verkiezingsdebat op 6 februari heb ik u een belofte gedaan. Met dit bericht wil ik u hierover bijpraten. Mijn belofte betrof de alternatieve plannen die Woonwenz in ontwikkeling heeft voor Arcen, waarbij functies in het dorp zouden blijven en bestaande (leegstaande) panden en plekken worden benut om verdere leegstand en verloedering te voorkomen. Een meer integrale visie op het dorp. Ik vind dat Arcen hier kennis van moeten kunnen nemen. En zich er over zou moeten kunnen uitspreken. Daarom heb ik u beloofd contact op te nemen met Woonwenz.

Op maandag 10 februari heb ik met Woonwenz gesproken. Woonwenz is alleen bereid om naar buiten te komen met hun plan/visie als er binnen de politiek een meerderheid is die dat een faire kans wil geven. Want zonder zo’n signaal van de politiek heeft het plan geen kans van slagen, aldus Woonwenz.

Vervolgens heb ik een afspraak gemaakt bij de burgemeester die plaats vond op maandag 17 februari. De burgemeester bleek bereid zich voor Arcen in te zetten. Hij bood aan om de volgende dag de wethouders te vragen om samen Woonwenz te verzoeken hun plan/visie te presenteren aan de inwoners van Arcen. De burgemeester belde me dinsdag meteen met het antwoord. Bij de wethouders was er geen draagvlak om aan het verzoek te voldoen.

Inmiddels had ik contact gehad met alle oppositie partijen. Naast GroenLinks waren D66, SP en VenLokaal bereid om een motie in te dienen, waarin het college de opdracht zou krijgen om Woonwenz te verzoeken om de plannen aan Arcen en de gemeenteraad te presenteren, zodat we de kans krijgen om de plannen te wegen ten opzichte van het huidige plan voor het MFA. Wat zijn de diverse voor- en nadelen? Wat is beter voor Arcen?

Van de coalitiepartijen heeft de PvdA laten weten het plan graag te willen zien. Het zal voor hen moeilijk zijn om 180 graden te draaien, maar ze zijn bereid er naar te kijken en het plan te wegen, aldus Vera Tax. Dit geldt niet voor CDA en VVD. Deze partijen geven aan zo’n motie niet te zullen steunen. Dat geldt ook voor LokaleDemocraten. Hierdoor is er op dit moment geen meerderheid in de gemeenteraad en heeft een motie geen kans van slagen. En zo blijft de impasse bestaan.

Het kan natuurlijk zo maar zijn dat de politieke verhoudingen na de verkiezingen anders zijn. Ik zal namens GroenLinks hoe dan ook de kwestie in de coalitie onderhandelingen inbrengen. En misschien wilt u daar bij helpen door een open brief van de inwoners van Arcen aan de politieke partijen: “geef ons de kans om kennis te nemen van de mogelijke alternatieve plannen/visies. En geef ons de kans om onszelf daarover uit te spreken.”

Ik blijf me daarvoor inzetten.

Met vriendelijke groet,

Ineke Hendrickx
Fractievoorzitter GroenLinks Venlo
077 - 3511770
06 - 55508229