Pollux: "Dat vraagt om uitleg die ik hierbij wil geven. De vergunning voor de realisatie en de wijziging van het bestemmingsplan zijn afgegeven in 2017 en 2018. Om precies te zijn is op 14 maart 2018 de toenmalige gemeenteraad akkoord gegaan met een definitieve wijziging van het bestemmingsplan. Verantwoordelijke wethouder was Jos Teeuwen. In de vergunning is niet opgenomen dat er een participatie van belanghebbenden moet zijn. Er was alleen de gebruikelijke mogelijkheid van bezwaar aantekenen tegen de wijziging bestemmingsplan.
Dat betekent dat de vergunninghouder nu, enkele jaren later, maar nog binnen de termijnen, is gestart met de realisatie van het zonnepark. Als gemeente zijn we daar dus niet meer bij betrokken en kunnen we alleen achteraf controleren of alles conform vergunning is verlopen.
In de huidige situatie werken we samen met de regio aan de Regionale Energie Strategie (RES) waar nadrukkelijk medezeggenschap en lokaal eigendom doelen zijn. Nu zouden we met een dergelijke aanvraag dus anders omgaan en medezeggenschap en lokaal eigendom meenemen in het traject. Overigens wordt in de RES ook veel aandacht gegeven aan sociale duurzaamheid, een begrip dat we breed opvatten. Maar daarover later meer.
Overigens lijkt de klacht van Samenstroom een positief effect te hebben gehad. In het artikel van De Limburger lezen we ook: 'Projectmanager Frank van Emmerik van GreenIPP wijst erop dat de vergunning is verleend aan de initiatiefnemers toen er nog geen gedragscode was. GreenIPP hoeft zich er niet aan te houden, maar wil dat nu wel. Met Samenstroom wordt bekeken welke mogelijkheden er nog zijn, belooft Van Emmerik.'
Het bericht was overigens een initiatief van de journalist en de gemeente is daarbij niet gehoord.
Mochten jullie berichten zien die bij jezelf of bij anderen vragen oproepen, bel of mail de fractieleden of mij. We zijn altijd bereid om uitleg te geven en achtergrondinformatie te verstrekken."