GroenLinks vraagt zich af of de gemeenteraad in September een besluit had mogen nemen over het MFA Arcen. Zolang de rode contour voor het gebied Ovaal door de provincie niet is verlegd zijn er geen ontwikkelingen in het gebied mogelijk. De Kwaliteitscommissie Limburg heeft op 20 september 2011 een negatief advies uitgebracht over het verleggen van de rode contour. Het besluit van de gemeenteraad kan daardoor niet ter visie worden gelegd. Op 9 november 2011 zal GroenLinks hierover vragen stellen aan het college.

GroenLinks heeft contact gehad met de Federatie Welstand, het samenwerkingsverband van provinciale en lokale welstandscommissies, waarbij ook de gemeente Venlo is aangesloten.

Uit hun informatie bleek het volgende m.b.t. het MFA Arcen:

 

Pas als de Provincie de rode contour verlegd heeft kan een bestemmingsplan in procedure gaan. Zolang dat niet het geval is kan een bestemmingsplan niet ter visie worden gelegd.

 

De Kwaliteitscommissie Limburg heeft op 20 september een negatief advies uitgebracht over het verleggen van de rode contour. Wanneer Gedeputeerde Staten, in tegenstelling tot het advies van de Kwaliteitscommissie, de rode contour toch zou verleggen, dient het besluit daartoe zes weken ter visie te worden gelegd. Pas daarna kan Provinciale Staten daar een besluit over nemen. Dit alles is niet gebeurd.

 

Pas als het bestemmingsplan is vastgesteld kan er een bouwvergunning voor het gebied worden aangevraagd. Vóór die tijd kan de gemeente geen oordeel vragen aan de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit.

 

GroenLinks voelt zich op het verkeerde been gezet.

 

Vragen aan het college:

 

1.      Had het bouwplan voor het MFA Arcen in dit stadium wel voorgelegd mogen worden aan de Venlose Commissie Ruimtelijke Kwaliteit?

2.      Een Wbr-vergunning voor het gebied is verplicht. Is deze inmiddels bij Rijkswaterstaat aangevraagd? Zo ja, wat was het resultaat?

3.      Had raadsvoorstel 2011-44 “verklaring van geen bedenking voor de realisatie van een MFA te Arcen” wel aan de raad mogen worden voorgelegd, zonder dat er toestemming is de rode contour te verleggen, en zonder Wbr-vergunning?

4.      Is het wel een geldig raadsbesluit?