Op de bres voor de paardenkastanje

GroenLinks Venlo springt op de bres voor de paardenkastanje. Al vele jaren verspreidt zich onder paardenkastanjebomen een mysterieuze ziekte: de kastanjebloedingsziekte. Gemeente Venlo wil daarom paardenkastanjebomen laten kappen. GroenLinks heeft wat vragen, want misschien er is een betere oplossing. Een warmtekuur doodt de bacterie die verantwoordelijk is voor de ziekte. Heeft het college al over deze behandeling nagedacht?

GroenLinks vindt dat bomen een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Zij hebben een ecologische of cultuurhistorische waarde of zijn waardevol vanuit het oogpunt van recreatie en leefbaarheid. Ook vertegenwoordigen bomen een economische en monetaire waarde. Voor je een boom kapt, moet er dus goed nagedacht worden.
 
Een aantal kastanjebomen is inmiddels al verwijderd. Voor andere, vaak ook beeldbepalende kastanjes, is de kapvergunning aangevraagd. Vraag is of dit nodig is. In Sittard-Geleen is een experiment gedaan met een warmtebehandeling, die goed lijkt te werken tegen kastanjebloedingsziekte. Is het mogelijk de bomen met deze methode te behandelen en voor de stad te behouden?
 
GroenLinks stelde enkele artikel-44 vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders. Lees ze in deze bijlage.