De coalitie heeft toch besloten om een aantal bezuinigingen terug te draaien en in plaats daarvan de OZB te verhogen. GroenLinks is daar blij mee. Toch heeft GroenLinks ook kritiek op het amendement van de coalitie. Er wordt nog steeds fors bezuinigd op de maatschappelijke opvang en op cultuur. De bezuinigingen op opbouwwerk, sociaal cultureel werk en wijkgericht werken worden niet teruggedraaid. Dat betekent dat de omslag naar een Stad van Actieve Mensen ernstig wordt gehinderd. Lees verder voor de bijdrage van GroenLinks en de reactie van GroenLinks op de coalitie.

GroenLinks heeft op 14 juni, tijdens de oordeelsvormende raadsvergadering, haar kaarten al op tafel gelegd. Een aantal voorgestelde bezuinigingen vinden wij dom en asociaal. Zij betekenen dat kinderen  van mensen met een kleinere beurs niet meer naar de muziekschool en de sportclub kunnen gaan, dat onze omgeving verder verslonst, dat ontsporende jongeren in de steek worden gelaten, dat opbloeiende buurtinitiatieven in de knop worden gebroken en dat mensen die op straat komen te staan nergens meer worden opgevangen.

GroenLinks wil de sociale ruggengraat van onze stad overeind houden. Wij doen niet mee aan afbraakbeleid. En GroenLinks vindt bezuinigingen op wijkgericht werken en sociaal cultureel werk contrair aan onze ambitie om van Venlo een stad van actieve mensen te maken.  Een Bovenschoolse Zorgvoorziening zorgt ervoor dat ontsporende jongeren goed terecht komen. En dat bespaart geld in plaats van dat het ons geld kost. Afblijven dus!

Uit antwoorden van het college blijkt dat vermindering van het kwaliteitsniveau van het groen kapitaalvernietiging betekent. Niet alleen onwenselijk, maar ook onverstandig. Ook daaraan doen wij niet mee.

En wat cultuur betreft: wij vinden het een schande om eerst samen met het culturele veld, op alle niveaus, te komen tot een unaniem aangenomen Cultuurnota, om vervolgens cultuur door bezuinigingen de nek om te draaien.

In drie jaar tijd 11,8 miljoen structureel bezuinigen in het sociaal maatschappelijk domein, 1,2 miljoen op  groen en 4,5 miljoen euro op cultuur: Dan kun je voor je inwoners géén aantrekkelijke stad meer zijn.

Om de ergste bezuinigingen te voorkomen is GroenLinks bereid de OZB te verhogen.
GroenLinks vindt dat in deze onzekere tijden, waar alles onder druk staat, ook alles vloeibaar zou moeten zijn, dus ook de gemeentelijke belastingen. En aangezien wij met z’n allen minder aan woonlasten kwijt zijn dan zes jaar geleden, vindt GroenLinks een verhoging van de OZB zeker aanvaardbaar.

Vandaar ons amendement, dat mede wordt ingediend door de SP.

Reactie op het verzamelamendement van de coalitie partijen.
Dat amendement geeft ons onvoldoende aanleiding om ons eigen amendement niet in te dienen, om de volgende redenen.

Wij zijn blij dat het OZB-taboe bij de coalitie van tafel is. Een verstandige beslissing.
Wij zijn ook blij met het terugdraaien van een aantal bezuinigingen door de coalitie. We zijn het met elkaar eens niet te willen bezuinigen op de bovenschoolse zorgvoorziening, sport, groenonderhoud en minimabeleid. Maar de coalitie gaat op sommige onderdelen niet ver genoeg en op andere onderdelen juist te ver.

Er wordt door de coalitie een bezuiniging geaccepteerd van 1,2 miljoen op de maatschappelijke opvang. Zolang niet is aangetoond dat deze bezuiniging door nieuw beleid kan worden opgevangen zonder kwaliteitsverlies, willen wij daar niet aan. En het betreft ook nog eens geld dat bestemd is voor de regio. In principe kan Venlo daar vrij over beschikken, maar moreel gezien vinden wij dat onjuist.

Ook op cultuur wordt nog steeds meer dan 1 miljoen euro structureel bezuinigd door de coalitie. Dat zou haalbaar zijn als de Provincie het museum van Bommel van Dam van de gemeente Venlo zou willen overnemen. Als dat zou lukken betekent het dat de rest van het culturele veld ongemoeid blijft. Als het niet lukt hebben we een groot probleem.

De coalitie meent ook te kunnen beschikken over het eigendom van anderen. Het pand van de Bibliotheek aan de Begijnengang is eigendom van de bibliotheek. Wij vinden het nogal aanmatigend om daar in een amendement over te beschikken. Wij zijn het ook niet eens met de VVD-ideeën om vrijetijdscursussen bij het Kunstencentrum weg te halen.

Dan zegt de coalitie dat “de culturele basisinfrastructuur rigoureus hervormd dient te worden”. Wat betekent dit? Gaan we nog maar weer een keer een Cultuurnota schrijven?

De coalitie komt met een ondersteuningsfonds voor SAM. Een aardige geste, ware het niet dat er tegelijkertijd een zware wissel wordt getrokken op SAM door de bezuinigingen op opbouwwerk, wijkgericht werken en sociaal cultuur werk niet terug te draaien. Dat zijn nu juist de budgetten die nodig zijn om de kanteling op een kwalitatief en menselijk niveau waar te kunnen maken.

We maken ons ook zorgen over de passages over het armoedebeleid. Wil de coalitie terug naar de jaren ’50? Waar mensen die het moeilijk hebben afhankelijk zijn van liefdadige werken, zoals de Voedselbank en Serviceclubs? GroenLinks is daar absoluut op tegen. We willen het minimabeleid niet overlaten aan particuliere initiatieven.

De coalitie komt ook met aanvullende bezuinigingen. Op de WMO  wordt nog eens 500.000 euro gekort. En ook VenloPartners moeten er aan geloven. Beide bezuinigingen vinden wij niet wenselijk.

Kortom, er zijn redenen om welwillend naar het amendement van de coalitie te kijken. Maar tegelijkertijd zitten er vele ongelukkige en door ons ongewenste elementen in. Het heeft iets te weinig van het liefdevolle verwaarlozen, en iets te veel van “los het zelf maar op”.