Sjraar van Beek (65 jaar) houdt zich als ecoloog en schapenhouder al sinds 1988 bezig met de verduurzaming van zijn bedrijf, en won elf jaar geleden het Groen Lintje voor al zijn harde werk en innovatie als directeur van De Wassum. Volgens Sjraar heeft tegenwoordig iedereen het over ‘ecologische voetafdruk’, ‘social return’ of ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’, maar bij hem heeft dit altijd al hoog in het vaandel gestaan. 

Vanuit zijn credo ‘geen hei zonder schaop’ begon hij zo’n 35 jaar geleden zijn bedrijf, een project in natuur- en begrazingsbeheer met een groen en sociaal hart. En nu nog steeds draagt zijn unieke initiatief op verschillende plekken in Limburg en Noord-Brabant bij aan een verbetering van biodiversiteit en landschappen. Maar dat niet alleen; er wordt ook op een verantwoorde manier wol geproduceerd, er is ruimte voor een stukje educatie zodat de buitenwereld kan zien wat herders doen en er zijn mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt in dienst, zodat ook zij betere toegang hebben tot de arbeidsmarkt. 

Sjraar erkent dat zijn vooruitstrevende filosofie hem helpt bij het winnen van aanbestedingen en soms zelfs leidt tot mooie subsidieverdubbelingen, maar dat is absoluut niet zijn drijfveer. Hij is katholiek opgevoed en dus gelooft hij in het hemelpoortje, in zijn eigen woorden: ‘zo - jij mag erin en jij niet’. Zijn doel is dan ook iets goeds doen op aarde, om straks met een gerust hart naar binnen te mogen. 

Op dit moment is Sjraar bezig met het stapsgewijs afbouwen van zijn taken binnen het bedrijf en regelt hij alleen nog projecten als bedrijfsleider, want over een paar jaar mag hij met pensioen. Toch merken we daar nog niet veel van; hij heeft pas geleden nog de voeding van zijn schapen verduurzaamd, er loopt een project voor Land Art, waarmee zijn wol wordt omgetoverd tot kunst en hij helpt verschillende herders door het hele land met het maken van de nodige verduurzamingsslagen en het opzetten van soortgelijke bedrijven. 

Iets dat nu nog niet gelukt is en hij zelf niet meer denkt mee te maken in zijn tijd als directeur is de elektrificatie van al zijn voertuigen, maar ook dat is een ontwikkeling die hij graag ziet komen. Terwijl De Wassum op papier een bedrijf is, ziet Sjraar dat als iets vreemds: ‘Er is een tegenstelling, namelijk bedrijven versus stichtingen, en weinig ruimte voor iets daar tussenin. Nu zegt men wanneer je een bedrijf hebt: je doet het voor de inkomsten. Daar ben ik het mee oneens, want ik doe dit omdat ik het belangrijk vind en iets wil bijdragen. Met de winst die ik maak, doe ik ook weer graag duurzame investeringen'. 

Met zijn bijzondere en intrinsieke motivatie was Sjraar dan ook een meer dan terechte winnaar voor het Groen Lintje in 2013.

GroenLinks Venlo reikt in november weer een Groen Lintje uit. Wie verdient volgens jou het Groene Lintje van 2024? Lees hier hoe je kunt nomineren.