GroenLinks houdt graag voeling met de samenleving. Onlangs nodigde ze twee beschermingsbewindvoerders uit, om te horen wat ze doen en waar ze tegen aan lopen in hun werk. Het leidde tot een aantal artikel 44-vragen. Onder andere pleit GroenLinks hierin voor een netwerkbijeenkomst voor bewindvoerders, hulpverleners en anderen werkzaam in het sociale veld.

Op de laatste fractievergadering, die van 15 februari 2016, heeft GroenLinks twee mensen uitgenodigd die werkzaam zijn als beschermingsbewindvoerder. In een interessante uitwisseling hoorden de aanwezigen wat deze mensen doen en waar ze tegen aan lopen bij hun werk. Hun taken zijn: mensen die in de schulden zitten beschermen tegen het aangaan van nóg meer schulden. Inzichtelijk krijgen hoe de financiële situatie is. En samen met de cliënt tot een plan komen over hoe de situatie verbeterd kan worden.

GroenLinks luisterde en hoorde veel dingen die goed gaan. Zo loopt de samenwerking met Gemeente Venlo naar wens. Maar gevraagd naar verbeterpunten waar vanuit de Gemeenteraad wat aan gedaan zou kunnen worden, kwamen ook wat suggesties naar boven.

GroenLinks stelde, geïnspireerd door de antwoorden, artikel 44-vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders. Bijvoorbeeld: er is een groep waarbij je kunt zien aankomen dat voor hen zelfstandig budgetbeheer nog te hoog gegrepen is. We vragen aandacht voor het idee dat, voor mensen waar dat speelt, meer begeleiding op de weg naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid wenselijk zou zijn, om zodoende nieuwe problemen te kunnen voorkomen. Maatwerk is daarbij erg belangrijk.

Verder vindt GroenLinks het een goed idee een netwerkbijeenkomst te organiseren voor bewindvoerders en hulpverlening. Wij denken daarbij dan aan gemeente, sociale wijkteams en professionele hulpverleners, maar ook aan de Voedselbank, de Stichting Leergeld en andere hulpfondsen en -organisaties.

Zo eens in de twee à drie jaar afstemmen in zo'n overleg zou al helpen bij het voorkomen dat cliënten te maken krijgen met tegenstrijdige boodschappen, en bevorderen dat gewerkt wordt aan een integrale aanpak. GroenLinks komt met dit idee, geïnspireerd door de kreet: "Het zou goed zijn als alle neuzen dezelfde kant op staan". In de artikel 44-vragen zijn nog een aantal suggesties te vinden die ruis tussen hulpverleners kan verminderen.

Lees de artikel 44-vragen van Ineke Hendrickx in de bijlage.