Update 29 juni 2016, +/- 22:35 uur: Helaas houden VVD, PvdA, CDA, VENLOKAAL de rijen gesloten. Na hoofdelijke stemming blijkt er een ruime meerderheid voor het plan Kazerneterrein, inclusief kabelbaan. GroenLinks stemt tegen, vanwege die kabelbaan en de financiële risico's. Ook SP en de Lokale Democraten waren tegen.

Deze maand moet de gemeenteraad een besluit nemen over de nieuwste plannen voor het Kazernekwartier. Een uitgebreid voorstel met een Leisuredome, een markt en als kers op de taart een heuse kabelbaan. Alles gepresenteerd als één pakket, waar we als raad alleen maar ja of nee tegen mogen zeggen. GroenLinks is duidelijk: we zien voordelen en nadelen van verschillende aspecten in het plan, maar die kabelbaan is een onzalig plan en voor ons niet te aanvaarden.

Over de rest van het plan is natuurlijk ook veel op te merken, en fractievoorzitter Ineke Hendrickx heeft dat in haar bijdragen aan de discussie dan ook gedaan. Zo vindt GroenLinks het positief dat er, meer dan ooit in vorige plannen, recht wordt gedaan aan Fort Sint Michiel. De fortmuur wordt geheel blootgelegd. Goed is ook dat er in de plannen uitgebreid wordt ingegaan op cradle-to-cradle-ambities en duurzaamheid. Laten we echter wel hopen dat het niet bij ambities blijft, en dat hardere afspraken spoedig zullen volgen. Jammer dat de plannen niet op deze punten te amenderen zijn.

Verder is GroenLinks er blij mee dat er gedacht is over "social return". Leveren de plannen werkgelegenheid op, ook voor groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt? En staat dat in goede verhouding met investeringen op andere plaatsen? En in hoeverre leidt groei in werkgelegenheid op het Kazerneterrein tot krimp in werkgelegenheid elders in Venlo? Wegen de voordelen op tegen de nadelen?

Ruwe berekeningen op dat vlak stemmen ons niet positief. Deze Kazerneplannen kosten tussen de 47 en 50 miljoen euro en leveren ons 1000 banen op. 47.000 euro per baan, als we gunstig tellen. Dat is wel bijzonder duur, vergeleken met bijvoorbeeld Greenport (kost 7,5 miljoen, levert 15.000 banen op, 500 euro per baan). Verder zijn we bang voor verdringingseffecten: horeca en bioscoop in het Kazernekwartier zullen negatieve effecten hebben op horeca en bioscoop in de binnenstad, verwachten we. 

We hebben dus al genoeg redenen om kritisch te zijn. Maar de kabelbaan doet helemaal de deur dicht. Zowel als we het beschouwen vanuit de filosofische vraag "waarvoor is een gemeente op aarde", als meer praktisch vanuit de vraag "is dit plan überhaupt haalbaar", begrijpen we niet hoe het college hier enthousiast voor heeft kunnen worden. Het spreekt voor ons vanzelf dat een gemeente er niet is om een attractie te exploiteren, of preciezer gezegd, de risico's te dragen van de eigenlijke exploitant van zo'n attractie. In tijden van bezuinigingen is het niet uit te leggen dat daar geld in gaat zitten, terwijl andere collectieve voorzieningen op de tocht staan.

De cijfers waar men mee probeert aan te tonen dat de attractie zich zelf zal kunnen bedruipen, overtuigen ons niet. 600.000 betalende gebruikers per jaar zijn er nodig, jaar in jaar uit. Om een beeld te schetsen: dan zou, als de kabelbaan 12 uur per dag gebruikt wordt, 365 dagen per week, een continue stroom van 136 personen per uur, 68 heen, 68 terug de overtocht moeten maken. Dertig jaar lang. GroenLinks gelooft niet dat dat gaat lukken.

De kabelbaan is is volgens ons een onzalig plan. Het creëert, net als de Floriade en Villa Flora, risico's die je niet met gemeenschapsgeld zou moeten nemen.