GroenLinks: Geen radioactief afvaltransport door Venlo meer!

GroenLinks Venlo heeft in een brief aan het college opheldering gevraagd over transporten van radioactief afval door Venlo. Op 19 november j.l. heeft er per spoor een transport met 600.000 kg. kernafval door Venlo plaats gevonden. Waarschijnlijk was dit ook het geval op 10 december 2019. GroenLinks maakt zich ongerust.

Het transport op 19 november bestond uit verarmd uranium UF6 (Uraniumhexafluoride). Een afvalproduct dat vrijkomt bij het verrijken van Uranium bij Urenco. in o.a. Almelo en Gronau in Duitsland. Het afval werd per spoor getransporteerd naar de haven in Amsterdam en vandaar verscheept naar St. Petersburg in Rusland.

Met name in Duitsland stuiten de transporten op verzet waarbij actievoerders regelmatig het spoor blokkeren.

GroenLinks Venlo maakt zich zorgen over deze transporten en heeft de burgemeester van Venlo om opheldering gevraagd. Raadslid Wim Janssen vraagt zich af of er de komende maanden nog meer transporten met radio-actief afval door het centrum van Venlo zullen plaats vinden. Duidelijk is dat risico’s op ongelukken nooit 100% zijn uit te sluiten maar hij stelt de vraag of er extra veiligheidsvoorzieningen zijn getroffen om het risico op ongelukken zo klein mogelijk te laten zijn.

Het transport komt via Mönchen-Gladbach bij Venlo Nederland binnen en gaat dan via Eindhoven, Tilburg, Breda, Dordrecht naar Rotterdam en door de randstad naar Amsterdam. Gemeenteraden in de andere steden zullen door de Venlose fractie ook in kennis worden gesteld.

Niet relevant voor de gemeente Venlo maar GroenLinks Venlo vindt deze gang van zaken ook uiterst opzienbarend. De relatie tussen Nederland en Rusland kan op zijn minst gespannen genoemd worden. Diverse economische sancties tegen Rusland zijn van kracht, maar toch kiest Nederland ervoor radioactief afval gerust die kant op te sturen. Daarom zijn de vragen ook doorgeleid naar de Tweedekamerfractie van GroenLinks.