In dit artikel praten we je bij over de activiteiten vóór en mét anders-geletterden. Venlo heeft bovengemiddeld veel mensen die niet helemaal taalvaardig zijn, officieel heet dat laaggeletterd, maar mensen zijn vindingrijk en je ziet dat mensen van alles wél kunnen, ook al kunnen ze niet goed lezen en schrijven. Het is dan ook om te beginnen al moeilijk om vraag en aanbod bij elkaar uit te laten komen.

Nou kon je, als raadslid, vóór Corona makkelijk binnenwippen op de plekken waar het werk wordt gedaan. Maar ja, nu hun activiteiten stilliggen, ben ik maar telefonisch gaan bijpraten.

Al een paar jaar is de inzet van taal-hulp onder de paraplu van Taalhuis Venlo gebundeld. Diverse organisaties werken samen, bijvoorbeeld Project GroenLicht, vanuit de Zuidpilaar in Venlo-Zuid. In Blerick zijn de lessen bij de afdeling NT1 en NT2 van Gildeopleidingen en in de Openbare Bibliotheek is een taalcafé, trainingen voor vrijwilligers, intakes en projectleiding.

Sinds de Coronamaatregelen is echter voor volwassenen die liever in de schoolbanken hadden gezeten,  dit aanbod stilgevallen. Er wordt via WhatsApp wel contact gehouden, maar het is behelpen. Huiswerk kan mondjesmaat uitgewisseld worden. Vrijwilligers die taalcoach willen worden zijn uiteindelijk digitaal uitgerust met de nodige kennis. Van zo'n 32 mensen is de startvraag in beeld en er is een eigen website gelanceerd met oefeningen en tips en alle info. ( www.taalhuisvenlo.nl)

Kortom, er is achter de schermen zoveel mogelijk gedaan wat wél kon.

Hoe dan ook zijn we blij dat het ons, met steun van andere fracties, vorig jaar gelukt is om de bibliotheek extra geld toe te kennen. Zij zijn een belangrijke schakel in de ketting om onze inwoners op weg te helpen, om mensen aan te moedigen en hen met plezier het gemak van taal-vaardigheid te laten ontdekken.

Vanuit mijn stoel als raadslid probeer ik in het beleid te bewaken en te bevorderen dat de middelen voor deze inzet goed besteed worden. We hopen dan ook dat de ontmoetingsvrijheid dit jaar weer een feit wordt, dan kunnen de taalkoppels weer aan de slag, kunnen de lessen weer op stoom komen en kan ik via echte ontmoetingen ophalen wat er speelt.    Of ook het onderwijs voor volwassenen weer kan starten is een besluit dat in Den Haag wordt genomen. We gaan in de raadsbijeenkomst over Corona, op 24 februari, de burgemeester oproepen om het belang van deze groep volwassenen daar te bepleiten.

Helma van der Leeuw