Opinie 1Venlo augustus 2015

Ik erger me rot aan zwerfafval. Net zoals heel veel andere mensen. En ik houd van groen. Van mooie plantsoenen, van bloemen en bomen, van natuur. Net als heel veel andere mensen. Toch is er in de gemeente Venlo de laatste jaren juist fiks gekort op geld voor onderhoud en groen. Op veel plaatsen wordt zwerfvuil niet meer verwijderd. Het groen wordt minder vaak onderhouden. Er is al helemaal geen geld voor uitbreiding van buurtgroen of natuur. Nee, Venlo wil dat inwoners voortaan zelf zwerfafval uit hun buurt weghalen. 

Op sommige plaatsen gebeurt dat ook. Er zijn al veel mooie initiatieven waar mensen samen de handen uit de mouwen steken, zoals de Groene Brigade in de Tegelse wijk Op de Heide. Hulde daarvoor. 

Maar in sommige andere delen van Venlo, met name de wat meer anonieme plekken, komt dit niet goed van de grond. Volgens mij zou Venlo overál schoon moeten zijn. 

Ik vind dat de gemeente Venlo een actieve rol moet nemen in het organiseren van burgerparticipatie waar dat spontaan (nog) niet lukt. De gemeenteraad was het daar unaniem mee eens. Nu is het hopen dat dat voldoende resultaat zal opleveren. Voor mij is het duidelijk:  als de resultaten onvoldoende zijn, dan zal de gemeente toch echt zelf weer aan de slag moeten! 

Een schone stad en een groene stad, dat is wat veel mensen willen. Ik vind dat Venlo groene initiatieven moet aanjagen en ondersteunen. En niet alleen omdat veel mensen, net als ik, blij worden van een groen Venlo. Er zijn goede, objectieve argumenten voor. Volgens Jos Gadet, hoofdplanoloog bij de gemeente Amsterdam, is groen een noodzakelijke voorwaarde voor het economische succes van een kennisstad (en Venlo wil een kennisstad zijn). In een groene omgeving zijn huizen meer waard en is er ook minder overlast. En mensen zijn er gezonder, waardoor zorgkosten dalen. Kinderen ontwikkelen zich beter in een groene omgeving en patiënten met uitzicht op groen herstellen sneller. 

Bomen en planten houden een stad koel in de zomer. Door alle steen en asfalt wordt het in de stad tot 7 graden warmer dan buiten de stad. Uit voorspellingen van het KNMI blijkt dat lange warme perioden steeds vaker zullen voorkomen. Groen voorkomt hitte en zorgt voor verkoeling. Bomen zorgen voor schaduw en planten verkoelen de lucht door de verdamping van water. Bovendien nemen bomen en planten CO2 op – waardoor de opwarming van de aarde minder snel verloopt. 

Een groenere stad, het is een oplossing voor veel problemen. Volgens wetenschappers neemt het aantal hevige hoosbuien door klimaatverandering toe, waardoor ook wateroverlast steeds meer voor komt. Door de vele verhardingen komen riolen onder druk te staan en lopen straten over en kelders vol. Minder verharding en meer groen is de oplossing. Voor mij is de koers die we moeten varen duidelijk. We zullen bij gemeente Venlo onze wensen blijven bepleiten: stenen eruit en groen erin, groene daken en groene gevelbekleding, buurtmoestuinen, stadslandbouw, groene opvangbekkens, wilde bloemen in bermen, bomen, planten en groen in buurt, dorp en wijk!

Ineke Hendrickx