Stop met afbraak van voorzieningen! Maak van Venlo een groene, sociale en cultureel bruisende gemeente, met voldoende (groene) banen! Dat wil GroenLinks Venlo.

GroenLinks Venlo heeft op 12 november 2013 haar kandidatenlijst en verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 vastgesteld. Zie bijlagen.

Dit voorjaar koos GroenLinks al haar lijsttrekker: Ineke Hendrickx. Ineke (51, Venlo), nu fractievoorzitter, was als enige kandidaat voorgedragen door het bestuur van GroenLinks Venlo. Ineke is een drijvende kracht binnen GroenLinks Venlo, die met passie de GroenLinks idealen in de lokale politiek uitdraagt. Ze is een zeer ervaren raadslid, initiatiefrijk en betrouwbaar, altijd gericht op inhoud en resultaat en gepokt en gemazeld in zowel een coalitie- als een oppositierol.

Zij krijgt gezelschap van Huub van Eijck, nu ook al raadslid, op nummer twee. Huub is 52 jaar, woont in Velden en is werkzaam als psycholoog bij Buro van Roosmalen. Hij was van 2006 tot 2010 fractievoorzitter in de gemeenteraad van Arcen en Velden voor de PK/PvdA. Dorothé Schepens (55, Venlo) staat op drie. Zij heeft een eigen bedrijf in re-integratie, therapie/coaching en adviseert gemeenten op het gebied van arbeidsmarktbeleid. Zij is sinds 2009 steunfractielid van GroenLinks. Tessa Ewals (op vier) is 34 jaar oud en woont in Tegelen. Ze is na een koksopleiding werkzaam als kok en sinds 2011 actief lid van GroenLinks. Marij Pollux was eerder al raadslid voor GroenLinks in Venlo. Zij is 57 jaar, pedagoog en werkzaam bij Gilde Opleidingen als teammanager. Zij staat op de vijfde plaats.
Henk Pijnenburg (56, Blerick), technisch adviseur, is gekozen op plek zes.

Groene agenda
GroenLinks wil sterk inzetten op een groene agenda voor onze gemeente. Venlo moet volledig gaan voor een groene economie. Duurzaamheid (Cradle to Cradle) wordt het leidende thema in alle Venlose ontwikkelingen. Een klimaatneutrale gemeente die zelf schone energie produceert, met woningen waar mensen geen energiekosten meer betalen. Met energiecoaches die onze inwoners en het midden- en kleinbedrijf adviseren bij het besparen van energie. Dat is goed voor hun portemonnee en voor het milieu!
Actieve acquisitie voor duurzame, innovatieve bedrijvigheid. Dat alles levert groene banen op en die zijn hard nodig. De gemeente Venlo moet zelf het goede voorbeeld geven, onder andere door alle gemeentelijk vastgoed te verduurzamen.

Maar ook het tastbare groen behoort tot onze groene agenda. Schone, groene wijken en dorpen, parken en perken. Prullenbakken terug, zwerfvuil weer ophalen, bomen weer snoeien. Maar ook nieuwe natuur, een ecoduct over de A67, schapenbegrazing en “Nationaal Park De Maasduinen” doorgetrokken tot de kern Venlo. Aandacht voor buurtmoestuinen en stadslandbouw.
 
Samen Doen
GroenLinks wil dat iedereen de kans krijgt mee te doen, ook na de decentralisatie van AWBZ, de Participatiewet en Jeugdzorg naar de gemeente. Voor mensen die het nodig hebben wil GroenLinks dat de gemeente Venlo ruimhartig en zorgzaam is: samen doen en niemand laten vallen. Dat betekent meer kansen op werk, een fatsoenlijk inkomen, betaalbare woning, uitstekend onderwijs en goede zorg. We willen die kansen eerlijk verdelen. Voor mensen met een 'WMO-indicatie' moet een persoonsgebonden budget (PGB) mogelijk zijn.
 
Cultuur: afspraak is afspraak
Onze gemeente is bijzonder: er bestaat een enorme betrokkenheid van mensen op cultureel gebied. Maar door bezuinigingen zijn alle culturele instellingen flink onder druk komen te staan. Afspraken uit de Cultuurnota zijn niet nagekomen. GroenLinks wil een koersvast college met een consistent beleid, dat er voor zorgt dat instellingen en verenigingen minstens een paar jaar vooruit weten waar ze aan toe zijn. Op basis van de Cultuurnota moet er een gezamenlijke Venlose ambitie worden vastgelegd. Daarna geldt: afspraak is afspraak, ook voor de gemeente. Er wordt ook samen gezocht naar alternatieve geldbronnen. GroenLinks wil dat het lokale bestuur zich vol overgave inzet, creatief meedenkt en partijen bij elkaar brengt. Cultuur moet in onze gemeente weer worden gekoesterd!

Een stop op grote projecten
GroenLinks wil geen nieuwe geldverslindende projecten meer. Het plan Kazernekwartier hangt Venlo al als een molensteen om de nek. GroenLinks was hier tegen. Het tekort op de plannen is inmiddels al 37 miljoen euro en het is nog steeds onzeker of er überhaupt ontwikkelingen gaan landen. Daarom wil GroenLinks dat er een alternatief voor de invulling van het Kazernekwartier komt, gebaseerd op het terugbrengen van Fort Sint Michiel in een groene, parkachtige omgeving.

Het Venlose college van VVD, CDA en PvdA heeft flink bezuinigd. 11,7 miljoen euro op sociaal gebied, 1,2 miljoen op groen en 4,4 miljoen op cultuur (1/3 van het cultuurbudget).
De sportclub is duurder geworden, de tarieven voor peuterspeelzalen zijn verhoogd, er is op minimabeleid bezuinigd en op de ondersteuning van vrijwilligers. Bomen worden niet meer gesnoeid, prullenbakken zijn weggehaald, zwerfvuil wordt niet meer opgeruimd. GroenLinks vindt dat de grenzen zijn bereikt en wil dat er niet nog meer bezuinigd wordt op groen, sociale voorzieningen en cultuur.