Duurzaamheidsupdate

GroenLinks zit in het college van Venlo, en dat vertaalt zich in groen elan! We zetten hier eens op een rijtje wat er aan groene daadkracht ontwikkeld is de afgelopen tijd, in deze duurzaamheidsupdate. Kijk ook op www.morgeninvenlo.nl, als je hetzelfde verhaal geïllustreerd wil zien met filmpjes. (Op deze site vind je trouwens ook het e-mailadres waar je kunt reageren als je enthousiast bent geraakt en mee wilt doen als burger: morgeninvenlo@venlo.nl)

Venlo wil klimaatbestendiger worden, en wil dat samen doen met inwoners en ondernemers. Venlo ziet de energietransitie die moet gaan plaatsvinden, en die nu al plaatsvindt, als een kans. Als we allemaal een klein stapje zetten, maken we samen meters. We belichten hier drie initiatieven.

1. Er wordt hard gewerkt aan de eerste Groene Straat van Venlo, in Belfeld. Met de inwoners van Belfeld en Dorspsraad Belfeld zal er geschreven gaan worden aan een plan om de Prins Fredrikstraat, de Montfortstraat en de Bolenbergweg stukken duurzamer te maken. Denk aan: meer groen in de straat, meer vlinders, betere manieren om regenwater af te voeren waardoor de straat bestendiger is tegen de steeds hevigere regenbuien en extreme warmte in de zomer.

2. In Venlo-Zuid, de wijk Hagerhof-Oost, wordt een gas(t)vrije wijk gerealiseerd. Dit betekent dat gemeente Venlo, woningcorporatie Woonwenz en netbeheerder Enexis samen met bewoners en organisaties uit de wijk nadenken over hoe we Hagerhof-Oost op een betaalbare manier warm houden zónder aardgas. De gemeente gaat mensen helpen om te besparen op energiekosten, en tegelijkertijd het wooncomfort te verhogen. Verder zal worden gekeken naar hoe de wijk beter bestand kan worden gemaakt tegen hevige regenbuien, periodes van droogte en extreme hitte. Bijvoorbeeld door regenwater af te koppelen en meer groen in de wijk.

3. Meedoen met energie besparen in je huis? Je kunt subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen. Huiseigenaren in Venlo die hun woning duurzamer willen maken kunnen dit jaar daarvoor een bedrag van maximaal 1.000 euro krijgen. Venlo ontvangt vanuit het Rijk 1,5 miljoen euro om daarvoor zogenaamde duurzaamheidscheques uit te schrijven. Geld dat bijvoorbeeld besteed kan worden aan het isoleren van je huis.

Op www.morgeninvenlo.nl vind je de initiatieven bij elkaar. "Venlo doet watt!", "Venlo herbruikt!", "Zet je groene knop om!" Zin om mee te doen, of wil je meer informatie? Stuur een mailtje naar morgeninvenlo@venlo.nl.

GroenLinks Venlo is blij met de groene dadendrang die nu daadwerkelijk in onze gemeente van de grond aan het komen is.