21 maart werd er niet alleen voor de gemeenteraad gestemd, ook een referendum over de sleepwet stond op het programma. GroenLinks is tegen deze wet. Om uit te leggen waarom is er vanuit GroenLinks-landelijk een informatielijn geopend: de Sleeplijn. Roel Faassen, op de achtergrond bij GroenLinks Venlo betrokken, heeft aan deze service zijn bijdrage geleverd. In bijgevoegde pdf geeft hij een persoonlijk verslag. "Een superervaring, waarin ik de adrenaline prettig voelde stromen". En nu duimen dat de herbehandeling in de Tweede Kamer zal leiden tot aanpassingen op belangrijke onderdelen.

Hoe zat het ook alweer? De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, kortweg Wiv, wordt door tegenstanders ook wel "Sleepwet" genoemd omdat ze geheime diensten toestaat om onschuldige mensen door middel van een sleepnet in groten getale af te tappen. GroenLinks heeft er geen probleem mee dat de oude wet aan het internettijdperk wordt aangepast, maar op een aantal essentiële punten schiet de wet door. GroenLinks heeft constructieve voorstellen om de wet te verbeteren:

1. Het sleepnet moet uit de wet: Door het sleepnet kan massaal en langdurig informatie van alle burgers worden onderschept. Dat is buitenproportioneel en niet eens effectief. Het onderscheppen van communicatie moet alleen gericht gebeuren.
2. Geen ongelezen informatie naar buitenlandse diensten: Buitenlandse geheime diensten kunnen toegang
krijgen tot ongelezen informatie. Daar kunnen gegevens bij zitten die in Nederland beschermd zijn. Dat is te risicovol. Nederland moet alleen informatie over eigen burgers delen als het de gevolgen overziet.
3. Bescherming journalistieke bronbescherming en medisch beroepsgeheim: Het medisch beroepsgeheim
en de journalistieke bronbescherming staan door de wet onder druk. Als mensen niet meer vrij met hun artsen
kunnen overleggen en journalisten niet vrij met bronnen kunnen praten, verliezen we belangrijke pijlers van onze vrije samenleving. GroenLinks beschermt die pijlers.

GroenLinks heeft haar "Sleeplijn" geopend en die is vanaf zondag 18 maart tot en met de dag van het referendum actief geweest. Roel Faassens verslag over zijn bijdrage lees je hier.