De tekst zoals uitgesproken tijdens de vergadering van de gemeenteraad op 29 juni 2011.

Niet bezuinigen op voorzieningen en Investeren in cultuur.

Dat is naar de mening van GroenLinks de beste keuze om de gewenste toekomst van Venlo , vastgesteld in de Visie Venlo 2030, te verwezenlijken en ons op koers  te houden op dat pad. En vooral de vaart er in te houden. Iets wat de coalitie, gezien de titel van het akkoord Doorpakken en meedoen, toch ook zou moeten willen

In de voorstellen van het college zien we bij de bezuinigen op voorzieningen zien we de gedachten van een teugtredende overheid. De term zelfredzaamheid is dan een synoniem voor : zoek het zelf maar uit burger. En dat kan wat ons betreft nooit de bedoeling zijn van zelfredzaamheid.  De overheid, in dit geval de gemeente moet voorzieningen blijven bieden waar dat nodig is. En natuurlijk is het belangrijk dat mensen mee gaan doen. Een van de doelen van de Werkgroep SAM is om aanbevelingen te doen die dat stimuleren. Maar dat is per definitie iets anders dan Zoek het maar uit.

 En dat moet dan voor de eigen inwoners als voor toekomstige inwoners en bezoekers van onze prachtige gemeente.

Daarom vinden we een aantal van de voorgestelde ruimtescheppers ongewenst:

·         Stoppen verzamelen zwerfvuil  in de wijken en vooral in combinatie met het verminderen van het aantal afvalbakken en het gegeven uit de stadspeiling 2010 dat een stijgend aantal mensen aangeeft wel eens rommel op te straat te gooien.

We zijn dan ook benieuwd naar de tevredenheid van inwoners over Venlo Schoon bij de volgende stadspeiling

 

·         Beëindigen van de subsidie aan de dierenambulance,  of inmiddels verlagen van de inkoop van diensten van de dierenambulance , een ongewenste zaak als daarmee de voorzieningen in gevaar komen.

 

·         de Vermindering bijdrage peuterspeelzalen .Het moet voor ouders mogelijk blijven tegen een redelijk tarief kun kinderen naar een peuterspeelzaal te brengen. De positieve effecten daarvan zijn uitvoerig besproken door de inspreker.

 

·         Onze bibliotheek moet minimaal op het minimumniveau  blijven. Voor een stad  die hoger opgeleiden wil trekken, meer hoger onderwijs en met onze ambities is dat noodzakelijk. Bovendien is het al lang niet meer zo dat de bibliotheek alleen maar boeken uitleent. Zij is een onmisbare schakel in kennisnetwerken. Zowel fysiek als digitaal.

 

·         Ook na de Floriade is een VVV winkel een noodzakelijke voorziening, voor onze inwoners en de bezoekers. Menselijk contact kan digitale informatie niet vervangen. En dat geldt zeker ook voor onze stadsgidsen. Want wie verkiest een I pod boven  mevrouw Fleuren?

We zullen daarom een aantal moties en amendementen hier over mee indienen of ondersteunen.

En dan terug naar onze ambities

Om een aantrekkelijk e stad te zijn moeten er banen zijn (factor 1 bij het bepalen van de woonaantrekkelijkheid)  en een goed en breed cultureel aanbod (de tweede factor bij woonaantrekkelijkheid)

Een citaat uit Atlas Ned gemeenten

De selectie van de factoren die deel uit maken van de woonaantrekkelijkheidsindex en de bijbehorende wegingsfactoren zijn uitkomst van een objectieve econometrische analyse. Dus niet op basis van een enquête en de subjectieve beleving van mensen, maar op basis van feitelijk (woon)gedrag.

Dus:  investeer in cultuur, pak door. We hebben daar al bij de bespreking van de Cultuurvisie voor gepleit.

En concreet betekent dat dan:

Geen aantasting van de mogelijkheid voor opleidingen van Kunstencentrum

Zoeken naar mogelijkheden om de ambities uit de Cultuurvisie te verwezenlijken.

En dan vooral de onderdelen die nog niet voorzien zijn van middelen en die wij noodzakelijk achten als  een Tajirimuseum/museum van Bommel van Dam, een goed onderkomen voor de Garage. We zijn dan ook blij met het amendement van de PvdA hier over. Dat is een stap richting Doorpakken.

En wat GroenLinks betreft gaan  onze ambities op cultuur, voor op investeren in stenen en andere harde materialen. We waren al tegen de  o.i. te grote investeringen van de gemeente in het MFC en de grote risico’s die aan de financiële verbintenissen kleven. Hadden we dat niet gedaan, dan hadden we nu minder hoeven te bezuinigen.

Maar dat is een gepasseerd station.

En wij zullen bij de bespreking van de begroting 2012 investeringen in stenen ter discussie stellen.  Stenen in allerlei vorm;

Verkeersmaatregelen, parkeergarages,

 

Want je hoeft geen wethouder van financiën te zijn om te begrijpen dat je voor een rotonde minder de VVV winkel en de bieb jarenlang kunt ondersteunen.

Ter informatie:  De kosten van een rotonde  zijn ongeveer € 400.000. tot € 600.000.