Als er iets is wat de energie bespaaravond van GroenLinks duidelijk maakt is dat elk huishouden van Venlo flink kan besparen op de energierekening. Energiecoach Jan Linssen laat zien dat met relatief eenvoudige ingrepen 10 tot 20 procent bezuinigd kan worden. De investeringen daarvoor kunnen in korte tijd, soms binnen het half jaar, worden terugverdiend. Voor de 40.000 Venlose huishoudens, die jaarlijks samen 80 miljoen euro uitgeven aan energiekosten, betekent dit een besparing van tussen de 8 en 16 miljoen euro.

Dit zou ook een eerste aanzet kunnen zijn tot een streven naar een energieneutraal bestaan waarin we net zoveel energie produceren als verbruiken en daarmee geen blijvende voetafdruk achterlaten op de aarde. Steeds meer collectieve initiatieven worden ontplooid om deze duurzaamheidsgedachte om te zetten in daden. Praktische of financiële beperkingen zijn steeds minder een obstakel. Met slimme collectieve afspraken en lease constructies waarmee ook duurdere investeringen kunnen worden gerealiseerd, worden duurzaamheidinitiatieven bereikbaar voor iedereen en voor elke portemonnee. Verwachting is dat na het goede voorbeeld van de Energiecoöperatie Steyl ook in andere stadsdelen van Venlo dergelijke initiatieven een vruchtbare bodem gaan vinden. Een belangrijk bij-effect van deze coöperaties is een enorme impuls in communicatie en verbinding in de wijk. Het kan de basis vormen voor meer gemeenschapszin. Met de bezuinigingen die gerealiseerd worden kan een gemeenschappelijke financiële pot gemaakt worden die door de wijk wordt gegenereerd en ook voor belangrijke (sociale) initiatieven in die wijk kan worden ingezet. Met een terugtrekkende overheid en groeiende verantwoordelijkheid van de burger zijn dergelijke coöperaties essentieel voor de toekomst waarin we meer samen zelfredzaam moeten zijn.
Nederland en ook Venlo is nog te zeer afhankelijk van fossiele brandstoffen. Dat kost onze maatschappij miljarden naast het feit dat we daardoor ook kwetsbaar zijn en overgeleverd aan de grote oliemaatschappijen. Klimaatverandering door verbruik van fossiele brandstoffen en ook de toenemende problemen rond de eigen gaswinning maken duidelijk dat er iets moet veranderen. We moeten als samenleving duidelijke keuzes gaan maken om deze onherstelbare schade een halt toe te roepen. Laten we vol inzetten op duurzame alternatieven. Dan is het mogelijk om binnen afzienbare tijd niet meer afhankelijk te zijn van olie of gas. Een groene economie betekent dat we ons minder kwetsbaar maken en minder geld kwijt zijn aan energie. Dat we daadwerkelijk stappen zetten om natuur en milieu te beschermen, niet alleen voor onszelf maar ook voor komende generaties. De economie krijgt erdoor een enorme positieve impuls in de vorm van duurzame banen. Op weg naar een samenleving die duurzaam is ingericht en waarin we rekening houden met en omzien naar elkaar. Waarin we samen zelfredzamer zijn en het individu zich meer autonoom en vrijer kan voelen, niet langer afhankelijk van fossiele brandstof en overheid.

Huub van Eijck, raadslid GroenLinks Venlo